Så borde reglerna till melodifestivalen ändras till 2015

 Jag minns när Lasse Kronér och Tripple And Touch, som hans sånggrupp hette, var med och revolutionerade melodifestivalen. Det var någon gång på nittiotalet. De kom ut på scen med fejkade löpsedlar som löd: RÄTT LÅT VANN!! som de delade ut i publiken. Förvirringen var total. Vad menade Lasse? Hur visste de i förväg vem skulle vinna? Var det fusk på gång?

 Nej det visade sig att man hade beslutat att slopa jurygrupperna och istället ta in folkets röst genom telefonröstning. Det var lite av en revolution. I åratal hade en jury bestämt vilken melodi som representerade Sverige bäst. Nu känns det nästan lite elitistiskt att folket inte fick välja vem som var värdig vinnare. Det som Kronér introducerade var lite demokrati i tävlingen.

2014-03-25 00.18.06 Det är många år sedan telefonröstningar kom igång nu och någonstans på vägen tog Christer Björkman över och gjorde en melodifestivalen till det underhållningsmonster det är idag. Man skulle kunna argumentera att han även har blivit lite av melodifestivalens enväldige kung och kanske är det där vi har ett problem. Festivalen har återigen tappat sin demokratiskhet. Hur står det till med valfriheten? Det är ofta vi ser samma låtskrivare år efter år, sällan några överraskningar. Det känns som man blir lite styrd som publik till att rösta på några utvalda bidrag.

 Det är dags för reformationer i melodifestivalen. Detta är tre exempel på regler som jag skulle vilja se ändrade till nästa år:

 Ansökningsröstning:

Tänk om man som tittare skulle få total insyn i den process som ligger bakom bidragen som till sist kommer med i tävlingen. Kanske skulle man kunna rösta på demobidragen som skickas till tvhuset. Då skulle vi veta att folket har valt helt och hållet efter dess smak.

 Insyn.

Det skulle vara kanon med total transparens när det kommer till hur jurygrupperna jobbar, kanske ett bakstage-reportage. Även insyn i hur hela produktionen arbetar skulle var kul.

 Färre deltävlingar.

Det blir annars så urvattnat när det väl kommer till final. Kanske slopa en deltävling men behålla andra chansen. Lite färre bidrag skulle även det höja verkshöjden på tävlingen i stort. Inte så många mellanakter helt enkelt.

 Om vi ser dessa förändringar nästa år vet jag inte men det jag vet är att något måste nog förändras för att festivalen skall behålla sin status som nummer ett i tv- underhållning.

Comments are closed.